По суті, всі технології, які вступають у контакт із харчовими продуктами, мають бути повністю безмасляними. Це стосується, зокрема, стисненого повітря, яке виконує ключову роль у виробництві продуктів харчування: будь то для транспортування борошна, сортування листя салату чи очищення упаковки – безмасляне стиснене повітря класу 0 є попередньою умовою для виробництва безпечних харчових продуктів на користь споживача. Однак так само вирішальну роль відіграє якість повітря, що всмоктується.
Гвинтові безмасляні компресори призначені для стиснення повітря, коли технологічний процес не вимагає і виключає будь-які пари мастила. Цей тип компресора містить приводні та ведені ротори, розміщені в корпусі, який може мати систему з водяним охолодженням. Ротори обертаються за допомогою опорних підшипників ковзання та мають сполучні зубчасті колеса, які фіксують ротори з необхідним інтервалом між ними, виключаючи їхній взаємний контакт. У безмасляних компресорах використовують тефлонову технологію для змащування частин, що рухаються.
Коли немає мастила, це означає, що його немає для ущільнення роторів, а також для охолодження стисненого повітря, елементів і роторів.
Так як немає мастила, яке ущільнює ротори, то вони повинні бути дуже точними та мати дуже малі допуски. Оскільки компресор безмасляний, то повітряна відстань між роторами дуже маленька, але оптимальна для роботи. Ротори не взаємодіють один з одним.
Через спеціальні порожнини у корпусі компресора протікає вода, що охолоджує елементи. Цей принцип охолодження менш ефективний, ніж упорскування холодного мастила, тому ротори і саме повітря не охолоджуються, а лише корпус.
З цієї причини коефіцієнт тиску безмасляного гвинтового компресора набагато нижчий порівняно з компресорами, які впорскують мастило.
Принцип роботи:
Повітря надходить через впускний клапан та проходить через повітряний фільтр. Фільтр, очищаючи повітря від пилу та великих частинок, захищає елементи установки від пошкоджень.
Системою керування контролюється відкриття та закриття впускного клапана. При відкритті клапана компресор знаходиться в стані завантаження (це фактично перекачування повітря). При закритті клапана компресор знаходиться в стані без навантаження; у цей момент компресор працює, але оскільки він не може подавати повітря, то відповідно стиснене повітря не подається до системи.
Компресор виконує стиснення без використання мастила, в ньому присутнє тільки повітря (на відміну від установок, які мають упорскування мастила). Саме тому стиснене повітря сильно нагрівається.
Безмасляний гвинтовий компресор практично усуває необхідність потокової фільтрації мастила і в більшості випадків повністю виключає ризик забруднення ним повітря. Необхідність у заміні дорогих фільтрів, зміні маслоуловлювача та постійному технічному обслуговуванні через залишки мастила усувається і може призвести до суттєвої економії часу експлуатації компресора. Результатом є економія робочого циклу, що набагато перевищує первісну вартість вибору безмасляних компресорів у порівнянні з компресорами з масляним упорскуванням.
Безмасляні компресори – найкращий вибір для галузей промисловості, які потребують дуже високих стандартів чистоти повітря, таких як продукти харчування, напої та фармацевтична промисловість. Більш висока вартість купівлі компенсується меншими витратами на обслуговування та експлуатацію, і будь-яка програма, яка не вимагає високої продуктивності, може отримати вигоду з безмасляного стисненого повітря.